Συνέδρια

Wednesday, November 25, 2015

"Όλοι μαζί, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!" φωνάζουν τα παιδιά για την κυρά Δημοκρατία!

"Όλοι μαζί, όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!"
"Η κυρά Δημοκρατία"

Δημοκρατία, δικτατορία ... πώς μπορούμε να αγγίξουμε αυτές τις έννοιες στην πρώτη τάξη; 
Αυτή τη σχολική χρονιά τις αγγίξαμε στα πλαίσια της Αγωγής Ζωής (πολιτότητα).

"Η κυρά Δημοκρατία" της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου μας βοήθησε πολύ. Αφού το ακούσαμε και συμμετείχαμε μαζί, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τις δύο κυρίες: τη Δημοκρατία και τη δικτατορία. Η μία είναι όμορφη, λαμπερή, καλοσυνάτη, γλυκιά και η άλλη άσχημη, σκοτεινή, κακιά. 

Χώρισα τον πίνακα σε δύο μέρη. Είχα εκτυπώσει από πριν τις εικόνες των δύο ηρωίδων. Αφού πήραν τη θέση τους στον πίνακα, αναγνωρίσαμε πως τα ονόματα και των δύο ξεκινούν από την ίδια φωνή. Γράψαμε όμως τη Δημοκρατία που μας άρεσε με κεφαλαίο και τη δικτατορία με μικρό

Σε μια γωνιά του πίνακα υπήρχαν διάφορες θέσεις. Αφού συζητούσαμε με παραδείγματα από τη ζωή μας, τις κατηγοριοποιούσαμε στην πόλη της δημοκρατίας ή της δικτατορίας.  Οι εικόνες μας βοήθησαν να αντιληφθούμε πώς θα ήταν η κάθε πόλη. 

Πήραμε στα χέρια μας το φύλλο πρώτα για τη δημοκρατία και μετά για τη δικτατορία. Παράλληλα, πήραμε και τα κομμάτια του παζλ. Έπρεπε να ταιριάξουμε τα παζλ (το κλειδί με την κλειδαριά) ώστε να απελευθερώσουμε την κυρία Δημοκρατία. Στη συνέχεια, ταιριάξαμε τα κλειδιά με τις πόρτες ώστε να κλειδώσουμε την κυρία δικτατορία στο κάστρο της.  Οι εικόνες μας βοηθούσαν. Όσοι τελειώναμε, αποτυπώναμε σε χαρτί τη δική μας εκδοχή για την κυρία Δημοκρατία και δικτατορία και τις πόλεις τους.  

Το υλικό που έχω χρησιμοποιήσει:

 

η κυρά δημοκρατία υλικό from Andrie Savva

Δείγμα από τα παζλ μας:


Θεωρώ πως η ενότητα προσφέρεται και για διαθεματική προσέγγιση στα πλαίσια της γλώσσας για την εξαγωγή της φωνής Δδ.  

No comments:

Post a Comment