Συνέδρια

Tuesday, September 29, 2015

Πρώτη γραφή

Προσωπικά θεωρώ πως χρειάζεται να δίνονται ευκαιρίες στα παιδιά από τις πρώτες μέρες να γράφουν το όνομά τους και το επώνυμό τους. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να διερευνηθούν οι προϋπάρχουσες γνώσεις σε θέμα γραφής, να εξασκηθούν σ' αυτήν, αλλά και στο να μάθουν σιγά σιγά να γράφουν το ονοματεπώνυμό τους σωστά (με υπομονή και επιμονή ώστε αυτό να συμπληρώνεται στα φύλλα εργασίας), αλλά και να γίνει μια πρώτη επισήμανση στα γράμματα που κατεβαίνουν κάτω απ' τη γραμμή, ή σε αυτά που έχουν " τα ποδαράκια τους στο νερό". Σ' αυτό έχω επικαιροποιήσει ένα παλιό εποπτικό που είχα, μια παλαιότερη ιδέα. 

 


α’ τάξη γραφή εποπτικό from Andrie Savva

Θεωρώ πολύ σημαντικό στη γραφή του ονόματος, να υπάρχουν δύο ξεχωριστές γραμμές στα φύλλα εργασίας (για όνομα και επίθετο) και να υπάρχει επιμονή στη σωστή γραφή σε σχέση με τη θέση τους στη γραμμή, όπως και στο χώρο ανάμεσα στις λέξεις.

Για το τελευταίο σημειώνω μια υπέροχη ιδέα από τα ιστολόγια "Πάω πρώτη και μ' αρέσει" και "Τάξη αστεράτη" , την οποία εφάρμοσα και πέτυχε: τους "διαστημανθρώπους". Σε γλωσσοπίεστρο κολλάμε την εικόνα ενός διαστημανθρώπου και το χρησιμοποιούμε όταν γράφουμε για να μας θυμίζει να αφήνουμε κενό ανάμεσα στις λέξεις.

No comments:

Post a Comment